'A new memory of our grandfather'

Quinten and Esmée Kokhuis follow in their grandfather's footsteps during the Waal crossing.

an image of a stage

Foto: Quinten en Esmee Kokhuis met het boek ‘De vergeten commando’, ©eigen foto.

Bulderende kanonnen, fluitende mitrailleurkogels, schreeuwende mannen die in doodsangst verkeren. Het was op 20 september 1944 oorlog op de Waal. De omstandigheden, waaronder honderden geallieerde militairen in gammele bootjes de kolkende rivier bij Nijmegen overstaken, waren hels. Deze actie uit Operatie Market Garden is wereldberoemd geworden door de film ‘A bridge too far’ (1977).

‘Het is natuurlijk niet te vergelijken met wat wij gaan doen’, zeggen broer en zus Quinten (24) en Esmée (25) Kokhuis uit Utrecht over hun deelname aan de herdenking van de Waaloversteek. Op 20 en 21 september 2024 gaan ze een heel klein beetje ervaren hoe hun grootvader zich destijds moet hebben gevoeld. Opa Val Kokhuis (1919–2005) maakte destijds als enige Nederlandse militair de overtocht mee. Zijn opzienbarende verhaal is tachtig jaar lang verborgen gebleven. Eerder dit jaar is het opgeschreven in het boek ‘De vergeten commando’.

‘Ik kan mij niet goed voorstellen wat doodsangst met je doet’, zegt Quinten voor wie het een uitdaging is om op de Waal van oever naar oever te gaan peddelen. Hij en zijn zus hebben geen kano- of roei-ervaring. Esmée: ‘Maar in de boot zitten er genoeg om ons heen die dit al eens eerder hebben gedaan. Ik denk dat het wél spannend kan zijn hoe we met de stroming in de Waal zullen omgaan. Die schijnt nogal krachtig te zijn’.

De kleinkinderen van Val Kokhuis hebben dankzij het boek hun opa veel beter leren kennen. Quinten: ‘Wij wisten bijvoorbeeld niet dat hij in 1944 aan de Waaloversteek heeft meegedaan. Onze ouders ook niet. Vroeger is er nooit over gesproken’. Esmée: ‘Peter Visser, de schrijver van het boek, heeft tijdens zijn research nog wel meer feiten boven water gehaald waarvan wij ook niet wisten. Ongelooflijk wat onze opa allemaal heeft meegemaakt’.

Esmée was zes jaar jong toen opa Val in 2005 overleed - Quinten vier jaar. Ze hebben dan ook niet veel herinneringen aan hun grootvader. ‘Het is heel gaaf dat er met onze deelname aan de oversteek een soort nieuwe herinnering aan hem ontstaat’, vindt Esmée. Voor Quinten gaat het op 20 en 21 september helemaal een speciale ervaring zijn. Hij is dit jaar 24 jaar geworden; precies zo oud als zijn opa was bij de Waaloversteek in 1944 …..

Het programma van de herdenking van de Waaloversteek: www.waalcrossingnijmegen.nl.
Het bijzondere verhaal over Val Kokhuis: www.devergetencommando.nl.

Nijmegen in freedom

You can contact us at the Infocentre WW2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Fast forward to

About us

Follow Us