Commemorating and celebrating 80 years of Market Garden

In September, 80 years later, we commemorate the struggles and victims of those days and celebrate "80 Years of Freedom.

an image of a stage

Programma 80 jaar Market Garden

Het Rijk van Nijmegen is in september 1944 wereldnieuws. Net als de andere gebieden waar tienduizenden parachutisten worden gedropt in het kader van operatie Market Garden. Het doel, een snelle opmars naar Hitler-Duitsland wordt niet bereikt, maar het Rijk van Nijmegen is bevrijd. Komende septembermaand, 80 jaar later, herdenken we hier de strijd en de slachtoffers van toen en vieren we ‘80 jaar Vrijheid’.

Tientallen organisaties in het Rijk van Nijmegen hebben gewerkt aan een uitgebreid programma om stil te staan bij Market Garden 1944-2024. Het gaat niet alleen om terugblikken en vrijheid vieren. De oorlogen in Oekraïne en in de Gaza beheersen dagelijks het nieuws. Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Het is duidelijk: veiligheid, vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend, maar worden elke dag bedreigd. Toen én nu. Die link tussen verleden en heden klinkt door in het programma.

Herdenken

In september zijn er de officiële momenten van herdenking, met kransleggingen en toespraken. Zoals op dinsdag 17 september in Groesbeek en vrijdag 20 september bij het monument van De Oversteek in Nijmegen. Nieuw is dat veel graven van de geallieerde militairen op oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in de herdenkingsweek worden voorzien van portretten.

Herbeleven

Er zijn evenementen om de bezoekers de gebeurtenissen in 1944-1945 te laten ‘herbeleven’, zoals historische militaire kampementen op Veur-Lent bij Nijmegen en Klein-Amerika in Groesbeek. Vrijdag 20 en zaterdag 21 september roeien honderden re-enactors de Waal over, net als de Amerikanen tijdens hun Waalcrossing op 20 september 1944.

Een eigentijdse vorm van herdenken is de Sunset March, die elke avond bij zonsondergang gehouden wordt over stadsbrug De Oversteek. Zaterdag 21 september staat een speciale editie op het programma, de Sunset March XXL, waarbij iedereen welkom is.

Voor de wandelaar of fietser bevat het programma onder meer de genoemde Sunset March, de Euregio Vrijheidswandeling op 15 september in Groesbeek, een halve marathon op dezelfde dag in Heumen, toertochten en rondleidingen.

Vieren

Bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is op zondag 15 september een Vrijheidsfestival, in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is vanaf 7 september de expositie ‘OverBruggen’ te zien. Er staan lezingen en presentaties op het programma. Het Symfonie Orkest Nijmegen brengt zaterdag 21 september in De Vereeniging een klassiek programma met ‘Muziek van onze bevrijders’. Ook elders zijn er muziek- en kooruitvoeringen.

De Lindenberg besteedt met ‘Niemand die het ziet’ op 9 september een avond aan hedendaagse digitale oorlogsvoering. In het Cultuurhuis geven kunstenaars op 16 september met ‘Words on War’ hun visie op Market Garden. Mensen die zich uit willen spreken tégen oorlogsvoering en vóór vrede, krijgen daartoe een uitgelezen kans op de parade en het festival Peace by Peace op zaterdag 21 en zondag 22 september in Nijmegen.

Program

Het programma ‘Market Garden 1944-2024’ concentreert zich op de maand september, maar heeft een uitloop in de maand oktober en daarna. Dan is het namelijk 80 jaar geleden dat bewoners van delen van het Rijk van Nijmegen moesten evacueren, net als in de Betuwe. Deze gebieden werden onder water gezet door het Duitse leger, om een verder opmars van de geallieerden te voorkomen.

Bovenstaande is een greep uit het programma ‘Market Garden 1944-2024’. Het complete overzicht vindt u op de site, net als verhalen en achtergronden.

Check hier voor het hele programma.
Bekijk hier de verdiepingsverhalen.

Nijmegen in freedom

You can contact us at the Infocentre WW2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Fast forward to

About us

Follow Us