an image of a stage

Panelgesprek: Veerkracht na Oorlogsgeweld

PROGRAM BOMBARDMENT

Gesprek over veerkracht, morele verwonding en begrip

Na afloop van de officiële herdenking van het bombardement op Nijmegen van 1944 op zaterdag 22 februari organiseert de gemeente Nijmegen een panelgesprek. Dit panelgesprek is onderdeel van het programma 80 jaar Vrijheid.

Het panelgesprek is van 15.00 – ca. 16.00 uur en vindt plaats in de Schepenhal van het stadhuis.

De onderwerpen zijn: Wat doet oorlogsgeweld met de mens en hoe kan het leven weer worden opgepakt? Zit de kracht in het er over praten of helpt juist de routine van de dagelijkse dingen?

Waarom dit panelgesprek?

Het gesprek begint met Nijmegen anno 1945, een jaar ná het bombardement. De stad lag in de frontlinie, het centrum was in puin en het einde van de oorlog voor heel Nederland was nog geen feit. Toch lukte het de inwoners om hun leven op te pakken en de stad weer op te bouwen. Alleen, oorlogsgeweld stopt niet bij de getuigenissen. Het kan nog generaties lang doorwerken in het leven van mensen (en daarmee zowel inwoners van Nijmegen na de tweede wereldoorlog als nieuwe inwoners met een vluchteling achtergrond). Het gesprek draait daarom om thema’s als veerkracht, morele verwonding en begrip. Over toen en over nu.

Informatie

Het panelgesprek vindt plaats op zaterdag 22 februari in de Schepenhal van het stadhuis van Nijmegen (ingang via bordes Burchtstraat). Gespreksleider Piet-Hein Peeters (journalist, gespreksleider) gaat in gesprek met Ernst Suur (directeur Warchild), Marit Sijbrandij (hoogleraar Klinische Psychologie, Vrije Universiteit) en Joost Rosendaal (bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Oorlog en Vrijheid in het Nederlands-Duitse grensgebied, Radboud Universiteit). Aansluitend vindt een interview plaats met Alexandra van Huffelen (voorzitter Radboud Universiteit) en burgemeester Bruls.

U bent van harte welkom vanaf 14.30 uur. Het programma begint om 15.00 uur, duurt tot ca. 16.00 uur en wordt afgesloten met een hapje en een drankje (tot 17.00 uur).

Aanmelden

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden door het sturen van een mail naar Esta Hellendoorn via e.hellendoorn@nijmegen.nl. Er zijn maximaal 100 plaatsen.

Herdenking bombardement

Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij de herdenking van het bombardement: om 12.00 uur is de gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk/ Molenstraatkerk en om 13.00 uur start de officiële herdenking bij het monument De Schommel.

More info

Times

inloop vanaf 14.30 start 15.00

Address

Schepenhal van het stadhuis van Nijmegen (ingang via bordes Burchtstraat) Korte Nieuwstraat 6 6511PP Nijmegen

Email

e.hellendoorn@nijmegen.nl

Nijmegen in freedom

You can contact us at the Infocentre WW2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Fast forward to

About us

Follow Us