an image of a stage

Tentoonstelling | Inheemse Bevrijders

80 YEARS OF FREEDOM
Freedom Museum

Afbeelding: Sweatpea Starr

'Native American, First Nation en Métis soldaten en de bevrijding van Nederland, 1944-1945'

Vanaf 2 mei is in het Vrijheidsmuseum een nieuwe, zeer bijzondere tentoonstelling te zien ter ere van 80 jaar Vrijheid. In de expositie ‘Inheemse Bevrijders’ worden de geschiedenis en de culturele achtergronden van inheemse soldaten, afkomstig uit heel Noord-Amerika uitgebreid in beeld gebracht. Wat betekende de keuze om in de oorlog te vechten voor hen? De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Mathilde Roza van de Radboud Universiteit en is van 2 mei tot en met 30 november te zien in het Vrijheidsmuseum.

De vele inheemse soldaten die meevochten in WO2 kwamen uit verschillende regio's in de Verenigde Staten en Canada. ‘Inheemse bevrijders’ omvat zo een zeer diverse verzameling van verschillende volkeren met elk hun eigen cultuur en gebruiken. De keuze om hun leven te riskeren in een gevecht voor vrijheid en democratie aan de andere kant van de oceaan is extra bijzonder omdat hen deze waarden in hun eigen thuisland vaak ontzegd werden. Ze leefden gedwongen in reservaten, hun culturen werden onderdrukt en ze kregen te maken met een sterk, negatief stereotype. Sommige inheemse soldaten verloren hun leven voor onze vrijheid, anderen keerden terug naar hun thuisland en bleven daar strijden, dit keer voor hun eigen vrijheid. Een strijd die nog steeds voortduurt. In de tentoonstelling ‘Inheemse Bevrijders’ komen de verhalen van deze strijders dichterbij door het gebruik van authentieke foto's, objecten, interviews en achtergrondinformatie.

Ter ere van deze bijzondere tentoonstelling vindt op 3 mei ook een mini-festival Canadian and US Indigenous Culture plaats in theater De Klif in Nijmegen-Noord. Gerenommeerd powwow danser Adam Tsosie Nordwall treedt op, de Europese première van de ‘Storypole’ documentaire over de hoogste totempaal is te zien en nazaten van inheemse bevrijders gaan in gesprek met het publiek.

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Mathilde Roza van de Radboud Universiteit, Associate Professor North American Literature and North American Studies, ondersteund door haar onderzoeksteam binnen het Institute for Culture & History. Zij hadden onder meer contact met inheemse families, gemeenschappen, adviseurs en culturele centra, Nederlandse families, onderzoeksgroepen van verschillende oorlogsbegraafplaatsen en musea in Nederland en buitenland.

Te bezoeken in het Vrijheidsmuseum vanaf 2 mei tot en met 30 november 2025.

More info

Times

Maandag t/m Zaterdag 10.00 - 17.00 uur, Zondag 12.00 - 17.00 uur

Address

Freedom Museum, Wylerbaan 4, Groesbeek

Email

welkom@vrijheidsmuseum.nl

Nijmegen in freedom

You can contact us at the Infocentre WW2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Fast forward to

About us

Follow Us