Conrad Savy waves goodbye as peace ambassador to Nijmegen
Conrad Savy waves goodbye as Nijmegen's peace ambassador but continues to connect people.
‘Iedereen is welkom, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt’
Conrad Savy (54) zwaait af als de vredesambassadeur van Nijmegen. Zijn missie is (en blijft) om mensen met elkaar in verbinding te brengen. “Eén van de belangrijkste voorwaarden voor vrede en vrijheid, is dat je de ruimte krijgt om te zijn wie je bent.”
Wat moet een vreedzame stad als Nijmegen met een vredesambassadeur? “Je zou het soms bijna vergeten, maar vrede en vrijheid zijn echt niet vanzelfsprekend”, aldus Conrad Savy, die de afgelopen twee jaar de functie van vredesambassadeur vervulde. Oorlog, mensen die elkaar niet als mens behandelen, onvrede, boosheid en de verwoesting van levens en samenlevingen. Conrad is er wars van. “Je moet je medemens altijd blijven zien als medemens.”
Vluchteling
Hij weet waar hij het over heeft. Zelf kwam Conrad als 16-jarige jongen naar Nederland. Zijn vader moest met zijn gezin vluchten uit de Seychellen, waar hij zich in de jaren ’80 van de vorige eeuw verzette tegen het regime en daardoor gevaar liep. “Mijn vader is meermaals opgepakt en soms waren we bang dat we hem nooit meer terug zouden zien. Het is vreselijk om te ervaren hoe een ontspoord systeem ervoor kan zorgen dat er wij-zij denken ontstaat. Het is een voedingsbodem die ertoe kan leiden dat mensen elkaar vreselijke dingen aandoen. Je demoniseert de ander, je ziet de ander als vijand en dat is dan een rechtvaardiging voor fout gedrag. Daarom moet je je medemens blijven zien als mens. Als dat niet meer gebeurt, heb je een probleem. Dat gebeurde ook voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.”
Conrad gelooft dat oorlog vaak voorkomen kan worden. Voorkomen móet worden. En dat doe je onder meer door elkaar te leren kennen en de verbinding aan te gaan. “Het is mijn persoonlijke missie om te bouwen aan gemeenschappen waar een plek is voor iedereen, waar iedereen zich welkom voelt. Ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt.”
Lokale gemeenschap
Conrad is al jaren betrokken bij de hobbywerkplaats in Nijmegen West en de wijkfabriek (ook in west) waar wijkbewoners activiteiten kunnen ondernemen. “We creëren een sfeer waar iedereen die langskomt zich gezien voelt. Want iedereen wil ergens bij horen. Of je nu migrant bent, of je nu laag of hoogopgeleid bent. Ik heb een ideaalbeeld hoe we in een gemeenschap met elkaar om zouden moeten gaan. Zonder discriminatie, zonder afstand te hoeven doen van wie je bent.”
De wijk is volgens Conrad een soort mini-gemeenschap en is daarom een belangrijke basis voor vreedzaam samenleven. “Hoe kan je met z’n allen iets moois neerzetten en dingen creëren? Door elkaar te leren kennen en te beseffen dat je buurman of buurvrouw met dezelfde issues rondloopt. Ik ben ervan overtuigd dat bijna iedereen ’s ochtends opstaat met het idee: ik wil wat van mijn leven maken. Ontmoeting maakt zoveel mogelijk, van daaruit ontstaat verbinding. Je komt wat halen en je komt wat brengen.”
Hoe een sterke lokale gemeenschap van belang kan zijn, illustreert hij aan de hand van een verhaal van een wijkbewoonster tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Een mevrouw hier uit de buurt vertelde dat ze als jong meisje NSB’ers afluisterde die zaten te vergaderen. Zij had gehoord dat de Duitsers van plan waren om een razzia te houden in het Willemskwartier. Hierdoor hebben verschillende Joodse mensen op tijd kunnen vluchten.”
Werken aan vrede
Werken aan vrede blijft volgens Conrad essentieel. Vroeger, in de jaren ‘70, waren er grote vredesmanifestaties waar mensen met muziek en dans voor wereldvrede pleitten. Conrad: “Maar dat is het discours van een andere generatie, de wereld is veranderd.” Hij ziet in Europa verschillende ontwikkelingen die hem zorgen baren. Zoals de oorlog in Oekraïne, maar ook de politieke wind in andere Europese landen. “Dat is voor mij reden te meer om vreedzaam samenleven juist nu te agenderen. Helaas moeten we constateren dat dit nooit ophoudt. Je moet altijd je best blijven doen. Je moet je continu inzetten voor vrede en de boodschap vertalen naar het heden. Wat betekent vrede voor ons, nu? Oorlog leek lange tijd ver weg, maar het is uiterst actueel.”
De vredesambassadeur, benoemd door de raad voor levensbeschouwing en religie, probeert op eigen wijze het belang van vrede te benadrukken. Er zijn zo’n tachtig lokale vredesambassades in Nederland die volgens Conrad wel wat steviger mogen worden neergezet. “Het is onze missie om de gemeenschap op een positieve manier te beïnvloeden.” Hij heeft daarvoor zijn uiterste best gedaan. In de Vredesweek in september draagt hij het stokje over aan de nieuwe vredesambassadeur van Nijmegen.
Vredesweek
In de week van 15 september viert Nijmegen de Vredesweek, omdat het dan 80 jaar is geleden dat Nijmegen werd bevrijd. Er is onder meer een vredesfestival waar Nijmegenaren elkaar kunnen ontmoeten. Hier wordt soep uitgedeeld en er is een mars georganiseerd door een breed scala aan partners. De Vredesweek trekt gezamenlijk op met het Peace by peace festival. Het programma van de Vredesweek is terug te vinden op www.vredesweeknijmegen.nl