BEVRIJDING 4-5 MEI

an image of a stage

Op 4 mei herdenken wij de oorlogsslachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid leek in West-Europa sindsdien een vanzelfsprekendheid. Sinds de oorlog in Oekraïne weten we beter. Onderdrukking, onvrijheid en oorlog beperken zich niet tot andere werelddelen: ze kunnen zich ook in Europa voordoen, op nog geen 2000 kilometer van huis.

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

HERDENKING NIJMEGEN

Dit jaar herdenken we de doden weer samen op het Traianusplein. Dat doen we in heel Nederland met 2 minuten stilte om 20.00 uur. In Nijmegen bieden we daarnaast een voorprogramma met lokale herdenking, dienst en stille tocht. Na afloop is er een herdenkingsconcert in De Vereeniging.

PROGRAMMA

18.00 uur
Kitty de Wijzeplaats, herdenking van de joodse slachtoffers uit Nijmegen, waarbij al hun namen worden voorgelezen.


19.00 uur
Herdenkingsdienst St. Stevenskerk. Met een overweging van Sinan Çankaya.

19.40 uur
Vertrek Stille Tocht van St. Stevenskerk naar Traianusplein.

19.55 uur
Start herdenking Traianusplein.

20.00 uur
2 minuten stilte, gevolgd door een toespraak van burgemeester H. Bruls en kransleggingen.

21.00 uur
Herdenkingsconcert in De Vereeniging. Op het programma staat een orkestraal werk van Sergei Rachmaninov en The Path, een compositie van Peter Kooreman. Het laatste werk bestaat uit vier gedichten van Dag Hammerskjold, secretaris-generaal van de UNO van 1953 tot 1961. Het concert wordt uitgevoerd door het Symfonie Orkest Nijmegen en het Bachkoor Nijmegen. Gratis toegang.

Nijmegen in freedom

You can contact us at the Infocentre WW2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Fast forward to

About us

Follow Us