PROGRAM BOMBARDMENT NIJMEGEN 1944
BOMBARDEMENT 22 FEBRUARI 1944 HERDACHT
Twee minuten, niet langer duurde op dinsdagmiddag 22 februari 1944 het Amerikaanse bombardement op Nijmegen. De gevolgen waren desastreus. Er vielen bijna 800 doden, duizenden mensen raakten gewond. Een groot deel van de Nijmeegse binnenstad werd verwoest. De impact van deze tragedie is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar.
Deze maand, 81 jaar later, staat Nijmegen weer stil bij het bombardement van 22 februari 1944. Op het programma staan de officiële herdenking op zaterdag 22 februari en onder meer de Brandgrenswandeling op de vooravond van de herdenking, exposities en lezingen. Hieronder een overzicht van het programma.
OFFICIËLE HERDENKING
De officiële herdenking van het bombardement van 22 februari 1944 is op zaterdag 22 februari 2025, precies 81 jaar na dato. Het programma is voor iedereen toegankelijk.
De herdenking omvat een gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk / Molenstraatkerk, gevolgd door een stille tocht naar monument De Schommel aan de Marikenstraat. Dit monument herdenkt de Nijmegenaren die zijn omgekomen bij het bombardement. Om 13.28, het tijdstip de bommen vielen, is er twee minuten stilte.
12.00 uur
Gebedsdienst Petrus Canisiuskerk/Molenstraatkerkk
12.45 uur
Stille tocht van de Stevenskerk naar monument De Schommel op het Raadhuishof
13.00 uur
Officiële herdenking en kranslegging
13.28 uur
Twee minuten stilte
14.00 uur
Samenzijn in het Stadhuis
Samenwerking tussen Stichting In Paradisum, Raad van Kerken en gemeente Nijmegen. Met medewerking van: Montessori College en Montessorischool Nijmegen-Oost.
Het monument De Schommel is opgericht ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944. Onder hen 24 kinderen en acht zusters van de kleuterschool die op deze plek stond. Het monument bevindt zich als een eiland te midden van drie kastanjebomen. Twee daarvan stonden op de voormalige speelplaats, waren ‘getuigen’ van deze dramatische gebeurtenis.[Foto: Eveline van Elk]
BRANDGRENSWANDELING
Vrijdag 21 februari, aan de vooravond van de officiële herdenking, wordt iedereen opgeroepen deel te nemen aan de Brandgrenswandeling en stil te staan bij de dromen die de slachtoffers hadden, voor ze uit het leven werden weggerukt. De wandeling voert langs de brandgrens rond het gebied dat door het bombardement getroffen werd, aangegeven met bijna 800 markeringen in het wegdek, één voor elk slachtoffer.
Leden van het Gilde Nijmegen verzorgen korte wandelingen met uitleg. In de Molenstraatskerk worden door Nijmegen blijft in Beeld filmbeelden getoond van de pijn van de stad.
Op twee locaties langs de Brandgrens staan koren: in de Molenstraatskerk en bij monument De Schommel. Elk koor zingt circa 15 minuten. Samen stralen ze verbinding uit. Bij het monument, bij het stadhuis en nabij de fotowand van de slachtoffers, is vanaf circa 21.00 uur de afsluiting. Daar worden met lichtjes rond de Schommel alle slachtoffers herdacht.
Iedereen is van harte uitgenodigd deel te nemen aan de Brandgrenswandeling.
BRANDGRENSWANDELING
Datum vrijdag 21 februari
Plaats centrum Nijmegen, start Molenstraatkerk
Tijd Vanaf 18.15 uur
Entree gratis