80 YEARS OF FREEDOM
FREEDOM, THEN AND NOW
In 2024 en 2025 staan we uitgebreid stil bij onze bevrijding en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog dan 80 jaar geleden. We staan stil bij het grote leed en de vele offers die daarvoor zijn gebracht en bij de waarde van vrijheid.
Het is belangrijk dat wij aandacht blijven hebben voor de slachtoffers van oorlog en geweld, van toen én van nu. Alleen door met aandacht, compassie en tolerantie naar de ander te luisteren – of het verhaal zich nu 80 jaar geleden afspeelde of recenter – creëren wij een samenleving waarin iedereen van waarde is.
Laten we de vrijheid koesteren.
Kunnen we iets echt op waarde schatten als we niet weten hoeveel moeite het heeft gekost om het te verkrijgen? Waarschijnlijk niet. Zo is het ook met onze vrijheid. Voor de meeste mensen is die vanzelfsprekend. En het zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn om in vrede en veiligheid te kunnen leven, maar dat is het niet.
In onze wereld van nu niet en 80 jaar geleden al helemaal niet. 80 jaar geleden, met het einde van de Tweede Wereldoorlog, hervonden we onze vrijheid tegen een enorme prijs van verwoesting, pijn en verdriet. En daar was men zich TOEN terdege van bewust. Maar dat was 1945. Hoe is dat vandaag, in 2025, nu we 80 jaar vrijheid vieren?
De komende periode worden er weer veel activiteiten georganiseerd in het Rijk van Nijmegen en landelijk; zowel herdenkingen als bevrijdingsfeesten. We nodigen alle bewoners en bezoekers van de regio van harte uit om hieraan deel te nemen. Om de verhalen van toen tot je door te laten dringen, om vrede en vrijheid bewust te ervaren. Neem een kijkje op de Militaire Begraafplaats in Groesbeek bij ‘The Faces of Groesbeek’, of bezoek een van de vele bevrijdingsfeesten in de regio. Misschien wil je het Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen op 4 mei, of ben je die avond om 20.00 uur twee minuten stil.
Als we ons realiseren - al is het maar een beetje – wat de mensen van toen hebben opgeofferd voor onze vrijheid nu, kunnen we deze echt op waarde schatten en vieren. Herdenken en vrijheid vieren zijn daarom twee kanten van dezelfde medaille.
Wij willen alle organisaties en vrijwilligers bedanken die een bijdrage hebben geleverd, of nog gaan leveren, aan het programma ‘80 jaar Vrijheid’. De jongere generaties nodigen we vooral uit om mee te doen.
Om recht te doen aan het leed van onze stad- en dorpsgenoten in oorlogstijd, is het aan ons allen om de herwonnen vrijheid te koesteren. Laten we ons ook nu en in de toekomst samen blijven inzetten om de vrede en vrijheid te bewaren en bewaken.
Namens alle burgemeesters van het Rijk van Nijmegen,
Hubert Bruls, burgemeester Nijmegen
Joerie Minses, burgemeester Heumen
Mark Slinkman, burgemeester Berg en Dal